Chcete se přestěhovat se stěhovací službou? Poradíme vám, jak si vybrat správnou firmu, abyste nelitovali

Chcete se přestěhovat se stěhovací službou? Poradíme vám, jak si vybrat správnou firmu, abyste nelitovali

Chystáte se přestěhovat do nového domova a hledáte důvěryhodnou stěhovací firmu, která všechnu dřinu odvede za vás? Zaplatit si odborníky, aby vás odstěhovali, určitě není špatné rozhodnutí. Ale jak vybrat profesionální stěhovací firmu, která odvede skvělou práci? Co vše za vás mohou udělat? Vyplatí se vám? Rádi vám na vše odpovíme a pomůžeme vám s výběrem.

Když se rozhodnete přestěhovat, přijde na řadu chvíle, kdy musíte věci ke stěhování roztřídit, zabalit, přemístit do auta, odvézt na místo, zase je přenést do nové domácnosti a vybalit. Cítíte, že toho na vás bude moc? Určitě není ostuda, pokud si velkou část stěhování budete chtít ulehčit a rozhodnete se oslovit stěhovací firmu, aby vám pomohla. Samozřejmě, pokud nechcete svěřovat své cennosti do cizích rukou, tak se spolehněte na sebe nebo pomoc známých. Abychom vám ulehčili stěhování svépomocí, máme pro vás praktický článek, který vám může pomoci s organizováním stěhování: Triky jak zabalit své věci ke stěhování rychle a prakticky.

 


Rozhodnete-li se využít stěhovací firmu, počítejte, že vám může nabídnout hned řadu výhod:

  • Nebudete muset shánět dodávku nebo auta pro převoz věcí.
  • Nemusíte se obávat, že vám třeba kamarád odřekne výpomoc se stěhováním.
  • Nebudete nosit těžké věci.
  • Obalový materiál a zabalení nábytku udělá firma za vás.
  • Nemusíte se obávat, že se něco cestou rozbije a pokud ano, tak firma je pojištěná.
  • Odpad a nepotřebné věci za vás firma zlikviduje.
     

Velkou nevýhodou může být cena stěhovací služby. Nebo můžete mít obavu z toho, že s vašimi věcmi nebude dobře zacházeno.


 

TIP: I když se to nemusí na první pohled zdát, někdy se vám může finančně spíše vyplatit stěhovací služba. A už jen z toho pohledu, že například projezdíte více benzínu, když se budete muset pro věci několikrát vracet, protože nemáte velkou dodávku, atd.


 

Co všechno byste měli vzít v úvahu, když se rozhodujete využít stěhovací firmu

Předtím, než řeknete razantní „ano, budeme chtít stěhovací službu“, si pro jistotu ujasněte konkrétní faktory, které se stěhováním souvisí. Vždy si odpovězte ve verzi, jak to bude náročné, když si tu konkrétní činnost budete zařizovat sami, a v případě, když vám pomůže specializovaná firma.


Berte v úvahu:  

  • Jak daleko se budete stěhovat a kam až věci povezete.
  • Kolik věcí a nábytku bude potřeba zabalit a přestěhovat.
  • Jedná se většinou o objemné, těžké nebo naopak křehké věci.
  • Kolik pomocníků budete potřebovat a můžete se na ně spolehnout.
  • Kolik máte na všechno času a zda to stihnete svépomocí.
  • Kdo bude rozkládat nábytek a kdo balit do krabic.
  • Kolik vás bude stát obalový materiál, půjčení auta, pohonné hmoty atd.
     

Nestačí vám síly a nemáte vybavení na přestěhování velkých věcí, jako třeba piana nebo trezoru? Nemáte možnost sehnat přes známé velké auto, abyste nemuseli vše vozit malým vozem na několikrát? Pravděpodobně pro vás bude opravdu výhodnější se spolehnout na stěhovací firmu.

 


Podle čeho vybírat stěhovací firmu, abyste nenaletěli

Je jasné, že ke všemu tomu zařizování, co ještě máte před sebou, si nechcete ještě přidělávat starosti s tím, že stěhovací firma není spolehlivá a je drahá. Aby váš výběr byl jednodušší a zbytečně jste nepřišli zkrátka, máme pro vás pár tipů, jak na výběr a na co si dát pozor.

 


Firmu začněte hledat s předstihem

Stěhovací firmu se vám určitě vyplatí hledat s dostatečným časovým předstihem. Alespoň několik týdnů před stěhováním. Má to hned několik důvodů. Hledání té správné společnosti se může protáhnout, protože vám různé firmy nemusí v jistých ohledech vyhovovat. Následně musíte brát v úvahu to, že si ji potřebujete objednat na určitý termín, a pokud ji poptáte příliš pozdě, společnost už nemusí mít volné kapacity. Některé společnosti chtějí před samotným stěhováním vidět konkrétní prostory, odkud budou stěhovat a případně, co vše si budete přát odstěhovat. Počítejte tedy i s tím, že firma může chtít vyslat k vám technika, aby si dokázala stěhování lépe naplánovat a byla na vše připravena.

 


Vybírejte stěhovací firmu ve vašem okolí

Samozřejmě pro vás bude cenově výhodnější, když stěhovací společnost bude ze stejného města. Má to jednoduchý důvod. Většina společností si nechá zaplatit za každý kilometr dojezdu na místo vašeho stěhování. Tudíž, pokud bude firma například z Brna, a vy se stěhujete v Praze, může se vám služba opravdu prodražit.


 

TIP: Nedejte hned na první informace, které vám například na internetu vyskočí. Mnohdy se může jednat pouze o pobočku firmy ve vašem městě, ale skutečné sídlo může mít společnost úplně jinde.


 

Hledejte reference na stěhovací firmu

Skvělým způsobem, jak si firmu ověřit je doporučení od vašeho známého nebo příbuzného. Jestli totiž již má za sebou stěhování, může vám dát ke stěhování s firmou rady. A především vám může, poskytnou zkušenosti s konkrétní firmou, kterou využil. Může se však stát, že známý může mít jiné nároky nebo celou situaci vnímá jinak, než ji můžete vnímat vy. Proto vše berte tzv. s rezervou a udělejte si obrázek o firmě podle její komunikace s vámi a dalších kritérií, které vám více přiblížíme níže.


Jestli nemáte ve svém okolí někoho, kdo by vám dokázal poradit nebo doporučit stěhovací službu, tak se obraťte na internet. V on-line prostředí můžete najít různé portály, kde najdete recenze na různé firmy nebo třeba diskuze ohledně firmy, kterou jste si vyhledali ve vašem okolí. Nezapomeňte, že stejně jako u doporučení známého se může jednat o velice subjektivní názory.
 


Klaďte důraz na komunikaci a poskytnuté informace od stěhovací firmy

Až zúžíte svůj výběr jen na pár firem, nezávazně je poptejte s prosbou o vytvoření nabídky na vaše chystající se stěhování. Společnost by měla na vaši poptávku odpovědět co nejdříve, alespoň tak, že vám dá vědět, že poptávku obdržela. Samozřejmě záleží, jakým způsobem ji kontaktujete. 


Při kontaktu se stěhovací firmou se zaměřujte na to, jaké informace od vás potřebuje. Pokud se neptá dostatečně, nebude se pravděpodobně jednat o úplně profesionální společnost, tudíž se vám může prodražit. Pracovník společnosti by se vás měl důkladně vyptat na všechny podrobnosti ke stěhování.
 

Jaké otázky by vám měl pracovník stěhovací služby položit:

  • Na kdy stěhování plánujete?
  • Co budete chtít stěhovat?
  • Odkud?
  • O jaké podlaží se jedná při nakládání i vykládání věcí?
  • Máte výtah?
  • Jaké jsou možnosti parkování?
  • Budete potřebovat demontovat nějaký nábytek?
  • Budete si přát věci obalit?
  • Bude potřeba odpojit nějaká elektrická zařízení?
  • Likvidace odpadu nebo větších věcí bude potřeba?
     

Pokud vás tedy zahltí dotazy, tak nejde o to, že jsou netaktní a vlezlí, ale chtějí vědět, jaké vybavení a kolik pracovníků bude potřeba. A zejména také proto, že vám budou chtít udělat přesnější cenovou kalkulaci.


Na druhou stranu se ani vy nezapomínejte ptát, a to třeba na tyto informace:

  • Můžete mi zajistit odvoz věcí do sběrného dvora?
  • Zabalíte mi nábytek a elektroniku?
  • Jaká auta používáte a mohu je vidět?
  • Půjčujete krabice, přepravky a další materiál?
  • Jaké jsou ceny? (hodinové, na pracovní sílu i na vzdálenost v km)
  • Jaké jsou příplatky např. za těžké a objemné věci, vynesení do patra bez výtahu, poskytnutí krabic a obalového materiálu?
  • Jaké další sazby firma má? (montáž nábytku, likvidace a úklid)
  • Pošlete mi cenový odhad?
  • Máte pojištění?
     

Jestli vám již od začátku společnost tvrdí, že má bezkonkurenčně nejnižší ceny, je nejlevnější, anebo vám udává jen cenu za h a km, určitě zpozorněte! Žádná společnost přeci nechce odvádět kvalitní práci za minimum peněz, proto od nich vyžadujte kalkulaci i toho nejmenšího detailu a určitě si nenechte placení na poslední chvíli bez předchozí nejlépe písemné domluvy.

 


Jak probíhá stěhování pomocí stěhovací firmy

Na všem se samozřejmě předem se společností dohodněte. Vždy u stěhování buďte vy nebo další zodpovědný člen domácnosti a dohlížejte na celý proces. Předtím, než dojde na den D, se společností podepište smlouvu a odsouhlaste si cenovou kalkulaci. Případně zaplaťte zálohu, pokud jste se na ní dohodli.


Každá společnost má trochu jiné postupy, ale v celku se moc neliší. Stěhovací služba přijede v domluvený termín, jejich vozidlo je čisté a vypolstrované, začínají demontovat nábytek a odpojovat elektroniku a spotřebiče podle vašich požadavků. Všechny věci pracovníci naloží do auta tak, aby se nic při převozu neporušilo. Elektronika a spotřebiče se většinou převáží zvlášť. Po příjezdu na dané místo začínají vykládat všechny věci podle vašich pokynů nebo plánku, který jste firmě poskytli. Po vynesení všech věcí, jejich smontování a případně zapojení, po sobě pracovníci uklidí a pozůstalý materiál zlikvidují. Po skončení všech činností se s firmou finálně finančně srovnejte.

 

Doufáme, že vám vše dobře dopadne a díky našim tipům si vyberte opravdové profesionály, kteří vás přestěhují bez komplikací. Jestliže potřebujete poradit s dalšími kroky, které vás mohou po nastěhování čekat, využijte náš chytrý kontrolní seznam ke stěhování, kde najdete vše sepsané krok za krokem.

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.