Triky jak zabalit své věci ke stěhování rychle a prakticky

Triky jak zabalit své věci ke stěhování rychle a prakticky

Vybrali jste si nový byt nebo dům a podepsali jste smlouvu. Nyní vás čeká všechny osobní věci a nábytek přestěhovat do nového domova. Samotnému stěhování předchází velké balení. Nejspíš přijde chvíle, kdy si řeknete: „Co mám balit jako první?“, „Kdo mě přestěhuje? “ a „Do čeho zabalím skleničky po babičce?“. Ale nemějte obavy, rádi vám poradíme. Věříme, že pak bude stěhování hračka a ušetříte spoustu času.

Protřiďte své věci, než se pustíte do balení

 

Ať už jste student nebo čtyřčlenná rodina, tak řešení balení oblečení, nábytku a spotřebičů bude naprosto stejné a bude se lišit jen v množství, které stěhujete. Než se do balení pustíte v plné polní, tak nebude určitě na škodu, když všechny vaše věci protřídíte. Rozmyslete si, co opravdu chcete brát sebou do nového domova nebo jestli to není např. bunda, kterou jste už 2 roky neoblékli nebo mixér, který jste dostali ke svatbě, ale nikdy jste ho nepoužili. Pokud jsou tyto věci v dobrém stavu, tak by byla opravdu škoda je vyhodit, a proto si promyslete možnost je darovat nebo prodat. Jestli jsou věci opravdu ve špatném stavu, tak dbejte na správnou likvidaci.

 

 

Tip: Stará trička nebo menší kusy oblečení zbytečně nevyhazujte, protože se mohou hodit při balení jako vycpávka krabic nebo na obalení křehkých věcí.

 

 

Sežeňte si materiál a krabice, které k balení věcí budete potřebovat

Správná příprava a materiál k přestěhování všech věcí do nové domácnosti je základem úspěchu. Krabice, lepenky, fólie, fixy bez toho se rozhodně neobejdete. 
Jestli jste se rozhodli využít stěhovací služby, tak spousta z nich vám v rámci služeb zapůjčí krabice a materiál ke stěhování zdarma. Ale pokud nechcete svěřovat své věci do cizích rukou, tak si nejspíš budete muset stěhovací krabice a materiál sehnat sami.


Sepsali jsme pro vás seznam potřeb, bez kterých se u balení věcí neobejdete:

  • Lepicí páska
  • Různé velikosti krabic s větší nosností
  • Fixy, propisky nebo štítky
  • Stahovací a bublinková fólie
  • Nůžky
  • Velké odpadkové pytle nebo sáčky

Máte hned několik možností, jak krabice získat. Záleží jen na vás, kolik chcete do stěhování investovat.

 

Na výběr máte například z těchto krabic, které se ke stěhování hodí:

 

Banánové krabice 

  • Výhoda: takové krabice vám mohou většinou zdarma za odvoz darovat ve větších obchodních řetězcích.
  • Nevýhoda: většinou nedostanete naráz takové množství krabic, které budete k balení potřebovat, tak se připravte na více než jednu návštěvu obchodu. Dejte si také pozor, co do tzv. banánovek balíte, protože nemají velkou nosnost.

 

Kupovaná krabice určené ke stěhování 

  • Výhoda: tyto stěhovací krabice jsou přímo vyrobené pro stěhování, a proto jsou kvalitnější a více vydrží. Koupit je můžete v obchodech s nábytkem, domácími potřebami nebo hobby marketech. Pořídíte je jak v kamenných prodejnách, tak i e-shopech.
  • Nevýhoda: ceny krabic se pohybují od cca 40 – 200 Kč/ks. Samozřejmě záleží na velikosti krabice. Musíte si předem spočítat kolik a jaké krabice budete přesně potřebovat, abyste zbytečně neutráceli velké částky.

 

Půjčené krabice od vašich známých 

  • Výhoda: krabice dostanete od známých zdarma a můžete získat i větší množství naráz.
  • Nevýhoda: krabice ke stěhování již mohou být poškozené.

 

 

Stanovte si konkrétní místo, kam budete věci hromadit

Předtím než začnete vyndávat všechny věci a kupit zabalené krabice, tak si určete způsob, jak budete zabalené krabice v bytě uspořádávat. Pokud vám to prostor dovolí, tak si zkuste stanovit konkrétní místnost, kam vše budete skládat, aby vás na několik týdnů to množství krabic a pytlů neomezilo v bydlení. Pokud vám to prostor neumožňuje, zkuste využít například ložnici, kde nepotřebujete tolik místa k pohybu.

 

 

Rozdělte si při balení věcí úkoly ať má každý, co dělat

Sedněte si s rodinou nebo třeba partnerem a společně si proberte postup celého stěhování. Určete si, jak budete při stěhování postupovat například: co se bude balit jako první a co poslední. Stanovte si konkrétní role například, kdo bude balit kuchyň, koupelnu, garáž atd.

 

 

Zabalte si kufr, jak na dovolenou, abyste měli vše potřebné při ruce

Nejspíš nebudete mít hned po nastěhování čas na to vše vybalit naráz, tak si určete zavazadlo, ve kterém budete mít věcí pro první dny v novém bytě nebo domě. Určitě nechcete zjistit, že v nějaké z těch desítek krabic je i váš kartáček na zuby, ale nevíte přesně v které.

 

 

Jak prakticky zabalit oblečení ke stěhování

Bezvadným způsobem jak zabalit oblečení je rozdělit si ho na kategorie např. sezónní a oblečení, které je potřeba mít na ramínku. Tím, že je oblečení měkké, tak jej můžete ve velkém množství poskládat do velkých odpadkových pytlů, které bývají ze silnějšího materiálu. Myslete, ale na to, že pytel nemůže být moc těžký, aby se dal lehce přesunout a především vám nepraskl. Pokud máte oblečení, které je potřeba mít neustále na ramínku a nemáte speciální vaky, tak vám postačí menší pytel, kterým můžete oblečení přikrýt, nahoře utáhnout a zavázat za ramínka. 

Můžete využít i celé šuplíky s oblečením, které stačí jen vyndat ze skříně a zabalit do stahovací fólie. I když i to má své proti, šuplík vám zabere větší prostor v autě a bude těžší, ale po nastěhování vám ušetří čas, protože jej jen vrátíte zpět do skříně. Oblečení můžete využít i jako vycpávku ostatních krabic, kde jsou křehké věci a neměly by se po cestě rozbít.

 

 

Tip: Pokud balíte křehké nádobí nebo elektroniku, tak by se v krabici neměli ani hnout. Před převozem s ní lehce zatřepte a zjistěte, jestli o sebe věci narážejí.

 

 

Balení elektrických spotřebičů v domácnosti

Pokud si necháváte původní krabice od spotřebičů, tak máte vystaráno a můžete je zpět do nich zabalit. 

Může se stát, že je vyhazujete, protože nemáte místo je uskladňovat, v takovém případě vám doporučíme postup, jak je bezpečně zabalit:

  • Vyndejte ze spotřebičů volné předměty (plechy, skleněné police atd.)
  • Zajistěte dvířka
  • Zabalte do stahovací nebo bublinkové fólie
  • Ochraňte rohy kartonem
  • Důkladně zalepte páskou
  • Nalepte štítek s název křehké
  • Kabely smotejte a zajistěte třeba páskou

V případě, kdy stěhujete televizi a monitor je převoz bezpečnější s obrazovkou směřovanou dolů. Naopak plazmové televize se nesmí naklánět a musí být ve svislé poloze.

 

 

Rozložte nábytek na menší části

Vždy je lepší stěhovat nábytek po částech než třeba celou komodu nebo postel, proto si připravte nářadí a to co půjde, rozmontujte na části. Nezapomeňte si všechny šroubky a menší části rozdělit třeba do sáčků a popsat si je k čemu patří.  Ostatní větší části zabalte do fólie a ochraňte rohy kartonem. U gauče, křesel a židlí stačí zabalit textilní nebo kožené polstrování do fólie a ochránit strany před oděrkami. Při vyklízení vaší milované knihovny vyndejte veškeré knihy a police. Během toho, co budete rozkládat knihovnu, tak ostatní mohou balit knihy do pojízdných kufrů, ve kterých bude jednoduší manipulace při převozu.

 

 

Uveďte bydlení do původního stavu

Ať už se stěhujete z pronajatého bytu nebo domu, který prodáváte, tak byste jej měli zanechat v původním stavu nebo stavu, aby se tam někdo další mohl ihned nastěhovat. Ukliďte vše do nejmenšího detailu a opravte všechny prasklinky a oděrky. Aby pro vás byly opravy trochu snazší, tak si nenechte ujít našich pár vychytávek.

 

 

TIP: Jestli potřebujete opravit třeba světlo, větrák na WC nebo vypínač, ale bojíte se opravy, tak se spolehněte na asistenta Enkidoo. Zajistí vám profesionálního elektrikáře v rámci Prahy a Roztok. Stačí vyplnit formulář zde.

 

 

Jak zakrýt odřeniny na nábytku

Pokud chcete opravit oděrky a škrábance na dřevěném nábytku nebo podlaze, tak existuje hned několik způsobů, jak je můžete zamaskovat nebo opravit.

  • Pomocí barevných korektorů v podobě fixů
  • Vlašským ořechem (neplatí na dřevotřísku)
  • Voskem a tmelem
  • Bezbarvým lakem na nehty
  • Zubní pastou nebo sodou (nejjemnější brusivo)

 

 

Jak vrátit koberec do původního stavu od otlačení po nábytku

Měli jste dlouho postavený nábytek na chlupatém koberci a zůstal na něm jeho otisk? Položte přímo na vlákna kostky ledu a po jejich roztátí je načechrejte zpět nahoru.

 

 

Čím můžete opravit díry a otlučené zdi

Jednoduchým a rychlým způsobem, jak zakrýt a opravit menší díry třeba po hřebíkách nebo šroubech je použít speciální sádru, tmel nebo vyrovnávací stěrku.

 

 

Zorganizujte přepravu a třídění krabic po nastěhování do nového domova

Předtím než budete veškeré vaše věci stěhovat, tak myslete na to, jak se v nich vyznáte v novém domově. Skvělým způsobem, jak se zorientovat v krabicích a pytlích je si všechny označit třeba barevným puntíkem, kdy každý puntík bude představovat místnost, kam věci budou patřit. Tak budete moc přenést z auta věci rovnou na místo, kde je budete potřebovat vybalit.


Udělejte si přehled o tom, kolik krabic, pytlů a nábytku potřebujete přestěhovat do nového bydlení a na základě toho si začněte plánovat dopravu. Pokud máte možnost využít půjčení aut od známých, tak máte vyhráno a doprava vás vyjde pouze na benzín a večeři pro známé. Vždy ale počítejte s tím, že pokud využijete ke stěhování menší auto, tak se budete muset několikrát vracet a stěhování se vám o dost prodraží. Jestli jste zvolili stěhovací službu, tak si sice připlatíte, ale za to ušetříte spoustu času, protože vám všechny věci odstěhují profesionálové naráz.

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.