Vyúčtování za energie pod lupou: Jak se v něm vyznat?

Vyúčtování za energie pod lupou: Jak se v něm vyznat?

Každý rok přistane většině z nás ve schránce, ať už fyzické, nebo elektronické, vyúčtování za energie. Někdy nám ale možná ze všech těch čísel a zkratek jde hlava kolem a my vlastně netušíme, za co přesně platíme. V tomto článku se dozvíte, jak se ve vyúčtování neztratit.

Přeplatek, nebo nedoplatek?

Mimo osobních údajů a popisu odběrného místa, tak najdeme na vyúčtování za energie položku, která nás ve vyúčtování za energie zajímá asi ze všeho nejvíc.

  • Přeplatek je ta veselejší varianta – znamená, že jsme na zálohách zaplatili víc, než byla naše skutečná spotřeba. Dodavatel nám pak tuto částku buď vrátí na účet, nebo ji použije k úhradě záloh na příští období. Jak to funguje u našeho dodavatele, se dozvíme z vyúčtování.
  • Nedoplatek je o něco méně příjemná varianta. Vznikne tehdy, když naše zálohy nejsou dostatečně vysoké, takže dodavateli musíme dodatečně zaplatit nějakou tu (sto)korunu navíc. Podrobnosti – hlavně kolik a dokdy máme zaplatit – znovu najdeme ve vyúčtování.

Ideální je, když jsou zálohy nastavené tak, aby nám při vyúčtování vznikl drobný přeplatek. Vyšší přeplatek sice potěší, ale dlouhodobě vysoké přeplatky by vlastně znamenaly, že dodavateli bezúročně půjčujeme peníze.

 

 

Základem je zkratka kWh

Kilowatthodina (kWh) je základní jednotkou, se kterou se ve vyúčtování setkáte. Představuje množství spotřebované energie a hraje klíčovou roli v tom, kolik za energie zaplatíte.

U zemního plynu se můžete setkat také s metry krychlovými (m³), které se ale ve vyúčtování stejně převádí na kWh. Zjednodušeně platí, že 1 m³ plynu je 10,55 kWh energie.

 

 

TIP: Pro lepší představu – s 1 kWh elektřiny můžete 25 hodin svítit 40W žárovkou, hodinu si fénovat vlasy nebo upéct koláč. Další příklady najdete v našem dřívějším článku.

 

 

Regulovaná a neregulovaná část

Cena za elektřinu i plyn se skládá ze dvou hlavních složek – regulované a neregulované. Tu regulovanou určuje Energetický regulační úřad (ERÚ), tu neregulovanou stanovují samotní dodavatelé.

Například u elektřiny regulovaná část zahrnuje:

  • distribuční poplatky, včetně poplatku za rezervovaný příkon, jistič
  • příspěvek na podporované zdroje energie (POZE)
  • poplatek za systémové služby (z něj se financuje provoz České přenosové soustavy)
  • poplatek operátorovi trhu (OTE)
  • daň z elektřiny

Neregulovaná část zahrnuje:

  • cenu samotné komodity (elektřiny nebo plynu), kterou obchodník účtuje

 

 

Jak za energie ušetřit?

Jsou na vyúčtování vyšší ceny, než byste si představovali? Některé faktory, jako jsou distribuční poplatky nebo cena elektřiny a plynu na burze, sice ovlivnit nemůžete, ale cesta k úsporám přesto existuje. Tak třeba:

  • Sáhněte po energeticky úsporných spotřebičích.
  • Pokud máte dvoutarifní sazby, využívejte co nejvíc nízký tarif (tzv. noční proud).
  • Zvažte investici do vlastního zdroje energie, jako jsou fotovoltaické panely.
  • Srovnejte si ceny různých dodavatelů a nebojte se změny.

 

TIP: S výběrem správného dodavatele elektřiny nebo plynu vám rádi pomůžeme. Porovnejte si nabídky 30 dodavatelů na pár kliknutí a bez nutnosti zadávat kontaktní údaje.

 

Vyúčtování za energie není zrovna román, který bychom si s chutí vzali na dovolenou. Je ale dobré mu rozumět – už proto, abychom věděli, za co vlastně platíme. Doufáme, že vám náš článek pomohl se v té záplavě čísel a písmen zorientovat.


 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.