Spotřební a výrobní EAN odběrného místa: O co se jedná, a potřebujete oba dva?

Spotřební a výrobní EAN odběrného místa: O co se jedná, a potřebujete oba dva?

Pravděpodobně, když jste řešili nového dodavatele elektřiny nebo jste přepisovali elektřinu v rámci stěhování, chtěl po Vás dodavatel znát Váš EAN kód odběrného místa. Ale proč se v poslední době objevuje i termín výrobní EAN? I když se může zdát, že je to to stejné, tak bohužel není. Nemusíte však věšet hlavu, protože výrobní EAN se Vás týkat vůbec nemusí, ale pokud máte svou fotovoltaiku, tak už Vás zajímat může.

Co EAN znamená?
 

EAN je zkratka, která v překladu znamená Evropské číslo artiklu, neboli je to označení nějaké položky. Konkrétně v energetice se tímto číslem označuje odběrné místo, tedy místo, kde se spotřebovává elektřina. 


Toto číslo určuje vždy konkrétní distribuční společnost (ČEZ Distribuce, EG.D a PREdistribuce) na daném území. Díky tomuto číslu distribuce snadno identifikuje jednotlivá odběrná místa a získá tak lehce jejich údaje. To znamená, že konkrétní číslo odběrného místa je pevně dané, a když si budete přepisovat energie na sebe, tak číslo zůstává, i když byl předtím jiný majitel nebo jiný zákazník u dodávek elektřiny. 


EAN kód má 18místné číslo, které najdete na faktuře za elektřinu nebo na smlouvě s dodavatelem. Pokud jej však neznáte a jste nový majitel, je možné se obrátit i na příslušnou distribuci, aby Vám kód sdělila. 


První 3 číslice vždy tvoří kód pro Českou republiku tedy 859. Další číslice jsou kód OTE (Operátor trhu s energiemi), který je pro všechny stejný tedy 1824, následuje kód distributora, který může být pro dané území jiný. Distributor má nejprve dvě nuly a pak teprve následuje konkrétní číslo distribuce:

  • EG.D má na desáté pozici 1 nebo 2;
  • PREdistribuce má přiřazenu číslovki 3;
  • ČEZ Distribuce má číslice 4-8.

 

 

Spotřební vs. výrobní EAN
 

EAN, který jsme si vysvětlili, je tzv. spotřební. Najdete ho tedy na odběrných místech, kde dochází pouze ke spotřebě elektrické energie. Nicméně na odběrných místech, kde se nachází třeba fotovoltaická elektrárna, můžete mít i výrobní EAN. 


Avšak o tento výrobní EAN jste si do roku 2023 museli žádat sami a automatické to nebylo, takže pokud jste si nechali postavit fotovoltaiku před 1. 1. 2023, tak jej pravděpodobně nebudete mít. Navíc se přiděloval jen těm, kteří měli licenci na výrobu elektřiny.
 

Po tomto roce je již systém přizpůsoben tak, že se výrobní EAN přiděluje automaticky.

 

 

K čemu se může výrobní EAN hodit


Jak jsme již zmínili, pokud vlastníte fotovoltaickou elektrárnu a vyrábí vám tzv. přebytky elektřiny, které nejste schopni doma spotřebovat, tak se vám výrobní EAN určitě bude hodit. 
Pokud si necháte přiřadit nebo již máte výrobní EAN, pak v kombinaci s licencí výroby elektřiny můžete své přebytky prodávat.

 

Už to ale není jediná varianta, v rámci novely energetického zákona můžete elektřinu vyrobenou z mikro zdroje i sdílet. Tedy můžete si ji posílat například na chatu nebo ji poskytnout sousedovi. Více o sdílení jsme připravili do tohoto článku: Sdílená elektřina – přebytky z FVE vám mohou ušetřit tisíce korun


Avšak pro registraci ke sdílení a samotnému sdílení také budete potřebovat výrobní EAN.


Samozřejmě existují i další alternativy, jak nakládat s přebytky, například někteří dodavatelé nabízejí produkty šité na míru fotovoltaikám a přebytky virtuálně ukládají. Z těchto uložených přebytků vám poté dodavatel dává slevu na vyúčtování.

 

 

TIP: Jestli vás zajímá více informací o těchto produktech u dodavatelů, pak se na nás neváhejte obrátit, rádi vám dodavatele s tímto produktem doporučíme i zajistíme. Stačí se nám ozvat.

 

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.