Sdílená elektřina – přebytky z FVE vám mohou ušetřit tisíce korun

Sdílená elektřina – přebytky z FVE vám mohou ušetřit tisíce korun

Letos v červenci začíná platit novela energetického zákona (LEX OZE II), která umožňuje sdílet přebytky elektřiny s dalšími odběrateli. Jak bude sdílení elektřiny fungovat v praxi? Kdo ho může využít? A stojí za to o něm uvažovat?

Jak sdílená elektřina funguje a jaké má výhody?


Princip sdílené elektřiny je jednoduchý: Pokud vám například fotovoltaika na střeše rodinného domu vyrábí víc elektřiny, než spotřebujete, můžete ji poslat buď sami sobě (například na chatu), nebo někomu jinému, třeba příbuzným nebo sousedovi.

Případně samozřejmě existují i jiné varianty, jak využít přebytky.


Ten, kdo elektřinu odebírá, pak hradí jenom poplatek za distribuci, ne za samotnou elektřinu. Běžná domácnost tak může ušetřit i několik tisíc korun ročně.
 

Výhody sdílené elektřiny v kostce:

  • nižší výdaje za elektřinu
  • větší energetická nezávislost
  • přínos pro životní prostředí
     

 

TIP: Pokud se rozhodnete posílat přebytky z FVE třeba sousedovi, můžete se společně domluvit na finanční odměně, kterou od něj budete dostávat.

 

 

Kdo může elektřinu sdílet


Sdílet přebytky elektřiny mohou jednotlivé domácnosti, firmy, obce i neziskové organizace. Novela zákona zavádí v této souvislosti pojmy „aktivní zákazník“ a „energetické společenství“.

  • Aktivní zákazník je skupina až 10 členů, kteří vyrobenou elektřinu sdílí mezi sebou. Neplatí přitom žádné územní omezení. Aktivními zákazníky mohou být jednotlivci, ale také např. firmy s několika provozy.
  • Energetické společenství musí mít formu právnické osoby. Je to skupina až 1 000 členů, kteří mezi sebou sdílí energii ze společných výroben.


Sdílet elektřinu je navíc možné v rámci bytového domu se společnou pojistkovou skříní. Odběratelé v takovém případě neplatí ani za samotnou elektřinu, ani za distribuci.
 

 

Co je pro sdílení elektřiny potřeba


Zapojit se do sdílení elektřiny je poměrně snadné. Stačí, když splníte několik základních podmínek:

  • Mít vlastní výrobnu energie (typicky fotovoltaickou elektrárnu).
  • Mít nainstalovaný elektroměr s průběhovým měřením, který měří spotřebu každých 15 minut.
  • Zdarma se zaregistrovat v Elektroenergetickém datovém centru (EDC), které bude fungovat od 1. srpna 2024. Můžete se registrovat buď přímo, nebo přes svého dodavatele elektřiny. EDC pak informuje vašeho distributora, který vám vymění elektroměr za průběhový.


Důležité je, že změna dodavatele elektřiny nemá na sdílení žádný vliv. Účastníci sdílení navíc mohou mít různé dodavatele s různými tarify elektřiny.

 

TIP: Pokud přemýšlíte o změně dodavatele elektřiny nebo plynu, rádi vám pomůžeme najít tu nejvýhodnější nabídku.

 


Sdílená elektřina je zajímavý koncept, který podle všeho výrazně promění energetický trh. Pokud máte fotovoltaickou elektrárnu nebo o ní uvažujete, sdílení elektřiny může být ideální způsob, jak ušetřit peníze a ještě udělat něco pro životní prostředí.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.