Léto a hezké počasí nekončí: Úspory energií můžete využívat i na zahradě

Léto a hezké počasí nekončí: Úspory energií můžete využívat i na zahradě

Sice je skoro polovina letních prázdnin za námi, ale na zahradě nebo balkoně si ještě teplé počasí a večery užijeme. Ideálně strávený čas v teplém dni může pro někoho být u bazénu, jiný jej může využít na zvelebování zahrady. Na večer si ale rádi posedíme a odpočineme, třeba u grilovaného jídla při příjemném osvětlení. Toto vše si můžete dopřávat a navíc ušetřit energie a nějakou tu korunku.

Koupání je radost, ale i starost
 

Pokud máte zahradu, kde byste si teprve rádi pořídili bazén, pak nezapomeňte na důležité faktory, které vám mohou ušetřit jak elektřinu, tak i vodu.


Rozmyslete si, jestli chcete bazén nad zemí, nebo ho alespoň částečně zapustit. Pokud se rozhodnete pro zapuštěný, můžete si koupací sezonu prodloužit, když si k němu pořídíte i zastřešení, které zvýší teplotu vody až o 7 °C. Ušetříte tak na elektřině při ohřevu a navíc bude mít bazén delší životnost.


Avšak důležité je mít celkově vyřešené zakrytí bazénu, nezáleží, je-li v zemi nebo nad ní. Voda se odpařuje a tím, že pořídíte speciální plachtu, zamezíte zbytečnému odparu a tím i plýtvání vody. 


Pořiďte si také tepelné a filtrační čerpadlo, které bude fungovat společně. 


Dále vyřešte samozřejmě čištění. Největší úsporu elektřiny vám přinese ruční sáčkový vysavač a samozřejmě stará dobrá síťka do bazénu.

 

 

TIP: Potřebujete natáhnout elektřinu na zahradě, a to nejen k bazénové technice? Spolehněte se na Enkidoo. Najdeme vám profesionálního elektrikáře v Praze a Roztokách.

 

 

Záhony, skleník i sekání je záslužná práce, která nese ovoce

 

Automatické zavlažování? Elektrické počítačové zavlažování? Konve nebo snad klasické natahování hadic? Toto vše může být prospěšné pro rostliny, ale může to být zátěž na vaši kondičku, kdy neustále budete tahat těžkou konev nebo se prát s hadicí. Elektronické zavlažování zase bude drahé na pořízení, ale hlavně na provoz a účet za elektřinu vám nepoděkuje.  

 

Proto existuje tzv. kapková závlaha. Systém je navržený tak, aby minimalizoval potřebu zalévání. Stačí jednou prostě natáhnout speciální hadice do záhonů nebo skleníku a pomocí propouštění kapiček vody se o zalévání efektivně postará.


Nasekat můžete účtu za elektřinu i při úpravě trávníku. 


Abyste se moc nenadřeli a ještě ušetřili energii, sekejte trávník pravidelně alespoň jednou týdně. Určitě počkejte, až je tráva zcela suchá a nepošlapaná, aby sekačka vzala opravdu vše. Pravidelně bruste břity nožů.


Samozřejmě také záleží na výběru typu sekačky, může být akumulátorová, benzinová nebo elektrická. Všechny mají svá pro i proti a je na vás, pro kterou se rozhodnete. Určitě záleží, jak velkou trávníkovou plochu sekáte, ale nesmíte zapomenout vzít také v potaz náklady na pohonné hmoty, tj. za jakou cenu kupujete benzín, za jakou elektřinu.

 

  • Akumulátorová sekačka je dražší na pořízení, ale baterie zase může dlouho vydržet a v některých případech ji můžete používat i na další zahradní přístroje.
  • Elektrická sekačka potřebuje přímý zdroj elektřiny, takže při sekaní za sebou budete tahat šňůru, ale zase je poměrně lehká.
  • Benzinová sekačka je o něco těžší na manipulaci a potřebuje častější servis, ale zase vám poseká i velké plochy na téměř jeden zátah.

 

Už se jen posadit a vychutnat si poklidný večer u grilu a lamp

 

Stejně jako u sekaček, tak i u grilů máte hned několik možností, jaký si pořídit. Samozřejmě vždycky záleží na vašich preferencích a na jaký typ máte prostor. Gril může být na uhlí, plyn i elektřinu.


Pokud ale máte u bytu balkon, tak asi rovnou zavrhněte ten na uhlí, protože ten se na balkon nedoporučuje kvůli bezpečnosti.


Každý typ má své pro a proti.


Plynový:
- Jednoduché zapálení, kdy stačí pouze zmáčknout tlačítko.
- Těžká manipulace s propanbutanovými lahvemi, které potřebují také své místo.


Uhelný:
- Pořizovací cena je nižší.
- Rozehřání trvá delší dobu.


Elektrický :
- Bez kouře a vhodný i na balkon a terasu.
- Vyšší náklady na provoz.

 

A abyste na to vynikající jídlo, co ugrilujete také viděli, tak nezapomeňte na správné venkovní osvětlení. Je hned několik variant, které vám ušetří natahování elektrických kabelů na zahradu a účty za elektřinu nebudou tak vysoké. Úžasným řešením jsou solární lampy, které se nabijí přes den na světle a pak večer krásně svítí. 


Pokud chcete něco, co nepotřebuje sluneční svit, zkuste led osvětlení, které sice potřebuje elektřinu, ale LED světla vydrží opravdu dlouho a jsou úspornější na spotřebu energie.

 

 

TIP: Ať už chcete mít LED osvětlení, elektrickou sekačku nebo gril, tak se na nás v Enkidoo můžete obrátit, rádi vám zajistíme výhodnější cenu elektřiny u nového dodavatele. Zajištění je zcela online a nic u nás za obstarání neplatíte. Stačí si srovnat elektřinu a my vše zajistíme.

 

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.