Jak se vyznat v nových energetických štítcích

Jak se vyznat v nových energetických štítcích

Ať už se stěhujete do nezařízeného domova, nebo chcete jen vyměnit staré spotřebiče za nové, nenechte si ujít informace o nových energetických štítcích. Platí u vás, že při koupi spotřebiče koukáte na jejich energetické štítky? Energetický štítek vám může doma uspořit energie i finance. Chápeme, že informace na štítcích mohou být matoucí, ale po jejich pochopení vám mohou pomoci ve výběru spotřebiče.

Od 1. 3. 2021 se změnili energetické štítky platné pro EU. Jestli jste tedy byli zvyklí vybírat spotřebiče podle nejvyšších energetických účinností označených jako A+, A++ nebo A+++, tak nyní se vše změnilo. Než přistoupíme ke konkrétní změně, která nastala, pojďme si energetické štítky trochu přiblížit.

 


Jak vznikaly a k čemu vám energetické štítky slouží?

Význam energetických štítků je pravděpodobně jasný. Znázorňují to, kolik elektrické energie spotřebič spotřebuje a jaký má dopad na životní prostředí. Informace uvedené na štítcích jsou tedy významným aspektem pro vás, kteří nejenže chtějí mít nižší náklady na elektřinu, ale také vyznávají udržitelný způsob života. 

V EU byl energetický štítek zaveden v roce 1995 s cílem umožnit spotřebitelům lepší orientaci a srovnání při nákupu elektrických spotřebičů. Energetické štítky najdete na lednicích, pračkách, žárovkách, kávovarech, myčkách nádobí i televizorech. Při nákupu spotřebiče byste tak měli mít možnost na první pohled zjistit, jak je daný produkt úsporný.


V začátcích byly spotřebiče řazeny do kategorií štítků od A až po G. V kategorii A byl spotřebič brán za nejúspornější a v kategorii G naopak za největšího žrouta energie. V průběhu let na trh přicházely ale stále účinnější a úspornější spotřebiče, proto postupem času vznikly nové energetické třídy. Najednou se stupnice posunula z nejúspornějšího A na nejprve A+, pak na A++ a nakonec na A+++. Energetické třídy neboli štítky hrají důležitou roli zejména při nákupu drahých a velkých spotřebičů pro domácnosti.

 


Proč se energetické štítky opět v EU změnily?

Podle statistik se energetickými štítky při výběru nového spotřebiče řídí přibližně 85 % spotřebitelů. Označení A+, A++ a A+++ však budí dojem, že jsou všechny produkty v těchto třídách energeticky velmi úsporné, což je problematické, protože u spotřebiče s označením A+ to ve skutečnosti už dávno neplatí. Od zavedení nových štítků se průměrná spotřeba elektrických spotřebičů natolik snížila, že spotřebič třídy A patří v současnosti na trhu k těm horším. Proto například nové pračky dostávají označení A+++. V tuto chvíli je pro konečného spotřebitele, tedy vás, téměř nemožné se v energetické náročnosti spotřebičů zorientovat. Proto Evropská unie přizpůsobila stupnici standardu, aby zajistila větší přehlednost v označování spotřebičů. 

 


Průměrná spotřeba energie spotřebičů za rok se štítkem A+++ s platným označením od letošního roku jako B

Lednicecca 90 kWh
Kombinovaná lednice s mrazákem cca 150 kWh
Pračka cca 200 kWh
Sušička cca 180 kWh
Myčka nádobí cca 210 kWh

 

 

Jaká fakta byste o nových štítcích od roku 2021 měli vědět

Nejdůležitější informací je, že si nebudete muset zvykat na úplně nový systém. Základní princip totiž zůstává stejný. Konkrétní třídy budou nadále odstupňované podle barev, tzn. čím více zelená třída, tím úspornější spotřebič. Na štítcích najdete i klasická písmena a další informace o spotřebičích, např. spotřebu elektřiny lednice v kilowatthodinách nebo spotřebu vody v pračce. Ale právě tyto písmena se na štítcích trochu změní. Od března již neexistují matoucí varianty písmen se znaménky plus, místo toho se systém vrací ke kořenům a znovu se zavedla stupnice od A do G

 

Rozdílem je, že písmeno A je velmi zřídka udělováno spotřebičům, které jsou již na trhu. Nyní vás tedy mohou nejvíce zajímat spotřebiče s označením B. Evropská unie si tak stále nechává prostor pro nové produkty, které mohou v budoucnu přijít. Tyto nové energetické třidy odpovídají technickému vývoji spotřebičů v posledních letech.

 


Jaký štítek nyní odpovídá vašemu stávajícímu spotřebiči?

Novinkou je také to, že pro všechny elektrické spotřebiče se budou používat stejné třídy. Kromě barevného rozlišení a písmena najdete na štítku také QR kód, pomocí kterého můžete získat další informace k výrobku. Pokud si kladete otázku, jaký nový energetický štítek má vaše lednice, kterou třeba při stěhování nechcete vyměnit, ale potřebujete vědět, jak je úsporná, poslouží vám níže uvedená tabulka. Bohužel nový systém nelze přenést „jedna ku jedné“, protože Evropská unie změnila parametry, které se při klasifikování spotřebičů používají. Takže, i když měla vaše lednice dříve energetický štítek A++, nyní by teoreticky mohla spadat do třídy D.
 

Staré energetické štítkyNové energetické štítky od března 2021
 A
A+++B
A++C
A+D
AE
BF
G
DG

 

 

Nové energetické štítky vám mohou přinést větší přehlednost

Změna systému energetických štítků je logickým opatřením, které by vám opravdu mělo zjednodušit orientaci v džungli spotřebičů. Musíte si ale uvědomit, že nejde na nové štítky přejít hned. Nové štítky budou zprvu platit pouze pro myčky nádobí, televizory, monitory, pračky, sušičky, lednice a mrazáky. Všechny další elektrické spotřebiče budou postupně následovat. Svítidla a žárovky budou na řadě v září 2021, vysavače, sporáky a pečicí trouby až v roce 2024. Pro topné systémy budou pravděpodobně nové štítky zavedeny až v roce 2026. Zatím si tedy budete muset zvyknout, že u některých spotřebičů platí staré štítky a u některých již nové. Stačí, když si zapamatujete, že až si budete třeba do nového bytu pořizovat novou myčku, televizi, monitor, pračku, sušičku, lednici nebo mrazák, nejvíce energeticky úspornou třídou je pro ně B.

 

 

Nyní pro vás bude výběr nových spotřebičů hračkou a vaše domácnost se nebude obávat faktur za elektřinu. A pokud byste chtěli lepší nabídku a podmínky při odebírání elektřiny, tak si zkuste vybrat nového dodavatele s naším asistentem Enkidoo. Třeba přijdete na to, že můžete ušetřit ještě více než jen na úsporných spotřebičích. Navíc se nemusíte bát zařizování s novým ani starým dodavatelem elektřiny, protože díky Enkidoo plné moci za vás přepis energie zařídíme.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.