Co jsou právní vady nemovitosti a jak je řešit?

Co jsou právní vady nemovitosti a jak je řešit?

Koupě nemovitosti bývá jednou z našich největších životních investic. A pokud si byt nebo dům pořizujeme pro vlastní bydlení, často je to i splněný sen. V euforii z blížícího se stěhování bychom ale mohli snadno přehlédnout skryté nástrahy v podobě právních vad. Co to vlastně právní vady nemovitosti jsou? Jak je odhalit? A jak je případně řešit?

Co jsou právní vady nemovitosti?


Začneme trochu zeširoka. Při koupi a prodeji nemovitosti je důležité si dát pozor na dva druhy vad – faktické a právní. Tyto vady přitom mohou být buď zjevné, nebo skryté.


Faktické vady se týkají technického stavu nemovitosti. Některé zřejmě jako kupující odhalíte při první prohlídce, jiné se mohou projevit až časem.


Několik příkladů:

  • praskliny ve zdi, problémy se statikou
  • děravá nebo špatně zateplená střecha
  • vlhkost, plísně
  • poškozené či chybějící vybavení
  • vadná elektroinstalace
     

 

TIP: Hledáte elektrikáře, který vám pomůže s odstraněním faktických vad nemovitosti? Pokud bydlíte v Praze nebo Roztokách, využijte asistenta Enkidoo.

 


Právní vady představují v podstatě jakékoliv omezení vlastnického práva k nemovitosti. O co konkrétně může jít?

  • Na nemovitosti tzv. vázne zástavní právo.
  • K nemovitosti je zřízené předkupní právo.
  • Nemovitost je zatížená věcným břemenem nebo právem stavby.
  • Na nemovitost je zapsaná exekuce.
  • O nemovitost probíhá soudní spor.
  • K nemovitosti je zřízená nájemní smlouva na dobu neurčitou.

 


Jak právní vady odhalit?


Informaci o většině právních vad získáte z katastru nemovitostí. Zjistíte z něj, kdo je vlastníkem dané nemovitosti a jestli její skutečný stav odpovídá zápisu a zakreslení na mapě.


V katastru najdete také informace o případném zástavním právu – typicky kvůli hypotéce – a věcných břemenech. (Pro kupujícího může být například problematické věcné břemeno dožití.)
 

Některé právní vady vám ale ani katastr neodhalí. Může jít například o uzavřenou nájemní smlouvu, kde zápis do katastru není povinný.


Při koupi nebo prodeji nemovitosti se proto vyplatí obrátit na právníka (realitního advokáta), případně na realitní kancelář, která nemovitost z právního hlediska prověří.

 


Jak právní vady řešit?


Ideální samozřejmě je problémům předcházet. Vlastník nemovitosti by proto měl už před jejím prodejem zajistit, že na ní žádné právní vady nejsou, případně na ně kupujícího upozornit.


Pokud se tak nestane a skrytou právní vadu odhalíte až vy jako kupující, můžete nárok z vadného plnění uplatnit ve lhůtě až 5 let od nabytí nemovitosti.


Máte právo:

  • žádat odstranění skryté vady
  • žádat přiměřenou slevu z kupní ceny
  • u neodstranitelné vady odstoupit od kupní smlouvy a žádat vrácení kupní ceny v plné výši

 


TIP: Stěhujete se do vlastního a chcete mít jistotu, že na nic důležitého nezapomenete? Využijte chytrého průvodce asistenta Enkidoo.

 


I když skryté právní vady nemovitosti mohou být pro kupující i prodávající strašákem, s trochou opatrnosti a případně i s pomocí odborníka se většině nástrah můžete úspěšně vyhnout.
Stěhování do nového domova samozřejmě obnáší i další nezbytné kroky, ke kterým mimo jiné patří přepis energií. Ušetřete si čas a nervy – s přepisem elektřiny i plynu vám rádi pomůžeme.

 


 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.