Chystáte se sami prodat dům? Co byste měli udělat předtím, než vyvěsíte inzerát o prodeji a pozvete si zájemce domů

Chystáte se sami prodat dům? Co byste měli udělat předtím, než vyvěsíte inzerát o prodeji a pozvete si zájemce domů

Rozhodli jste se přestěhovat do nového domova? Ale co se starým domem, pokud neuvažujete o jeho pronájmu? V této chvíli vám nejspíše nezbývá nic jiného než dům prodat. Jedná se o jeden z nejnáročnějších a stresujících procesů, který v životě můžete řešit. Rozhodli jste se prodat dům sami bez pomoci realitní kanceláře? My vás v tom samotné nenecháme. Poradíme vám, jak postupovat, než dům vůbec nabídnete, jaké kroky vás čekají, pokud sami prodáváte dům a na co si musíte dát pozor.

Prodej domu je zpravidla mnohem složitější a delší než například prodej bytu. Pokud se totiž někdo rozhodne koupit vlastní dům, tak ve většině případů v něm již chce být do konce života. Je to tedy velice zásadní rozhodnutí a vy byste měli zájemci jeho rozhodování co nejvíce usnadnit, aby pro něj byl váš dům tím pravým. To aby si váš dům zájemce vybral a chtěl se do něj nastěhovat, provází spousta vašich příprav, které se nevyplatí podcenit.

 

 

Zkontrolujte svůj dům i pozemek v katastru nemovitostí

Než budete svůj dům nabízet veřejně potenciálním zájemcům, musíte se ujistit, že je s vaším domem a pozemkem, na kterém je dům postaven, vše v pořádku. Určitě se chcete vyhnout situaci, kdy zjistíte, že právní náležitosti domu a pozemku nejsou totožné s realitou. Tudíž by vaše kroky měly nejprve směřovat na katastr nemovitostí, kde si můžete najít všechny své parcely nebo dům. V katastru nemovitostí zvolte možnost katastrální mapy a porovnejte je s leteckými snímky vašeho domu, které najdete na interaktivních mapách na internetu.


Vaším hlavním cílem je zjistit, že vše v katastru nemovitostí sedí se skutečným stavem pozemku a domu. Při kontrole můžete narazit například na to, že máte u domu garáž nebo třeba kůlnu, která v katastru nemovitostí není zanesena. Narazit můžete i u plotu, který může vést mimo hranici vašeho pozemku, nebo naopak si zbytečně z pozemku ukrajujete. Další nepříjemnost, která se může objevit, je otázka přístupové cesty. Najevo může vyplynout, že přístupová cesta je v soukromém vlastnictví.


Dále si zkontrolujte i další závazky, které se na dům váží, například exekuce nebo hypotéka. V tomto případě by byl proces prodeje poněkud jiný, ale to je trochu jiné téma, které vám rádi uvedeme v jiném článku, jak prodat dům s hypotékou.

 

 


Vyřešte nelegální stavby a přístupovou cestu k domu

Pokud zjistíte, že máte na svém pozemku nelegální stavby nebo váš plot zastavuje pozemek obecního úřadu nebo souseda, je ve vašem zájmu vše napravit. V případě, kdy kontrolu a uvedení všeho do pořádku zanedbáte, může mít kupující nárok na reklamaci, smluvní pokutu, může dům vrátit a v nejhorším případě vás povede k soudu.


Doporučujeme tedy všechny nelegální neboli černé stavby jako garáže, kůlny, přístavby atd. zkolaudovat a nechat zapsat do katastru nemovitostí.  V situaci, kdy máte vy nebo váš soused plot mimo hranici vlastního pozemku, to řešte ihned. Se sousedem se zkuste domluvit například na odkupu konkrétní části pozemku, kde je váš nebo jeho plot. Jestliže máte plot na pozemku, který vlastní úřad, zde se také můžete zkusit domluvit, ale počítejte s tím, že se dohoda nemusí povést a vy budete muset plot posunout na hranici vašeho pozemku. 

Zajistit musíte i přístupovou cestu k domu. Pokud cesta, která vede k domovu přes silnici nebo pozemek obce, nic řešit nemusíte. V případě, že cesta vede přes soukromý pozemek, se domluvte na služebnosti cesty, tzn. dohodě o tom, že cestu za určitých podmínek můžete používat. 

 

 

TIP: Nezapomeňte i na kontrolu elektroinstalace a případně celkovou její revizi. V tomto se můžete spolehnout na asistenta Enkidoo, který najde ověřeného profesionála. Stačí vyplnit jen pár údajů v našem formuláři zde.

 


Stanovte si prodejní cenu domu

Důležitým faktorem, který může prodej vašeho domu a vaše radostné stěhování do nového domova překazit, je přemrštěná nebo naopak velmi nízká cena. Obě varianty představují určitý problém. Při přemrštěné ceně bude trvat prodej mnohem déle a příliš nízká cena by mohla být pro zájemce o dům nedůvěryhodná.


Pro stanovení „správné“ ceny můžete využít volně přístupné on-line kalkulačky na odhady cen nemovitostí. Berte však v potaz, že se většinou jedná o orientační ceny, které mají příliš málo dat pro stanovení přesné ceny. 
Dalším způsobem pro stanovení ceny domu mohou být podobné inzeráty, které na internetu nebo na jiných místech najdete. Mějte však na paměti, že někteří prodejci nemovitostí si ceny velice nadsazují a spíš se jedná o jejich zbožné přání než realitu.


V předposlední řadě se můžete inspirovat přímo na katastru nemovitostí, který obsahuje kupní smlouvy nemovitostí s konkrétními cenami, za které se prodaly. Můžete si tedy vyhledat domy ve vašem okolí, které mají podobné dispozice tomu vašemu. Samozřejmě pořád můžete využít svou intuici a selský rozum. Zkuste si sepsat cenu, za kterou jste dům koupili nebo postavili, kolik stála rekonstrukce, jak je dům starý, jaké jsou potřeba opravy atd. Na základě těchto informací si stanovte maximální a minimální hranici, kam jste s cenou za dům ochotni jít.
 


Připravte váš dům k inzerování prodeje

Než sepíšete inzerát a vystavíte ho na odiv všem potenciálním kupcům, je potřeba dům pořádně nafotit. Kvalitní a správně vytvořené fotky domu zvenčí, interiéru, zahrady i okolí ovlivní zájemce nejvíc, protože první dojem je zde na 1. místě.

 


Nafoťte váš dům jako do časopisu

Ve vytváření krásných a lákavých fotek existují situace, které vám mohou focení zkomplikovat. S komplikací se můžete setkat například, když máte starší dům, kde máte ještě nábytek po babičce nebo si myslíte, že bez rekonstrukce jej neprodáte. Setkat se můžete i se situací, kdy máte ve vašem domě spoustu nábytku a věcí, takže budete přemýšlet nad tím, jak dům prezentovat, aby prostor uvnitř nevypadal mnohem menší, než ve skutečnosti je. Pokud nechcete zdlouhavě řešit, kam nábytek a věci z přeplněných místností přesunout anebo nechcete kupovat nový nábytek či dokonce dělat rekonstrukci, existuje služba tzv. Home Stanging. V této službě si zaplatíte designéra, který dá váš dům do pucu i bez větších zásahů. Dokonce vám může kvůli focení zapůjčit nábytek nebo bytové doplňky. Až se dostanete k samotnému focení, základním pravidlem je dostatek světla a ostrost fotografií. Pokud si sebou nejste jisti, určitě doporučujeme najmout si profesionálního fotografa. 

 


Co v inzerátu nesmí chybět

Než začnete psát inzerát na prodej domu, ujasněte si všechny důležité informace, které by v inzerátu neměli chybět. Do inzerátu zahrňte i něco navíc, že garáž má i dílnu nebo že jsou v okolí krásné cyklostezky. I tyto maličkosti mohou prodeji dost pomoci.


Do inzerátu uveďte tyto informace:

  • cenu domu
  • energetickou náročnost stavby
  • počet místností
  • obytnou plochu a zahradu (přesná výměra)
  • lokalitu
  • váš vztah k domu (vlastník atd.)
  • celkový stav domu (po rekonstrukci, novostavba atd.)
  • vybavení (úložné prostory, spotřebiče, sanitární vybavení atd.)
  • podrobnosti o místnostech (rozloha, rozvržení v patrech atd.)
  • způsob vytápění, typ oken, materiály podlah atd.
  • ostatní stavby na pozemku (garáž, zahradní domek, pergola atd.)
  • okolí a dopravní dostupnost

 

Věříme, že díky našim tipům, jak připravit dům k prodeji se váš dům povede prodat co nejrychleji a vy už budete jen řešit stěhování do svého nového domova.


 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.