Chcete mít energeticky úsporné bydlení? Využijte dotaci z programu Nová zelená úsporám

Chcete mít energeticky úsporné bydlení? Využijte dotaci z programu Nová zelená úsporám

V dnešní době, kdy ceny energií rostou závratnou rychlostí, se zvyšuje poptávka po alternativních způsobech získávání energií pro domácnost. Zejména v domech a bytech, kde se elektřinou jak topí, tak ohřívá voda. Výroba vlastní elektřiny například pomocí fotovoltaických systému i důmyslné snížení energetické náročnosti bydlení však bývá tak finančně náročné, že si to mnozí nemohou dovolit. Naštěstí je tady dotační program Nová zelená úsporám, který vám sníží náklady při přeměně domácnosti na energeticky úsporné bydlení. V tomto článku vám poradíme, jak dotaci získat!

Jednou věcí je si našetřit nebo si jinak opatřit finance na pořízení bydlení nebo nový podnájem, ale co výdaje na chod domácnosti jako takové? Někdy se stává, že lidé při shánění nového domova zapomínají, jak finančně náročné nové bydlení může být. Pokud jste třeba rodina zvyklá bydlet v menším bytě a najednou se přestěhujete do rodinného domu, tak může být velkým šokem, kolik vás běžný provoz bude stát. Velkým nákladem bývají především energie a ty letos rostou rekordním tempem. Nabízí se však hned několik možností, jak tyto náklady zmírnit.

 

 

Výhodnější dodavatel energie

Můžete si najít nového dodavatele energie, který má lepší podmínky a ceny než ten stávající. Jak ale zjistit, že je opravdu výhodný a v neposlední řadě stabilní? S tím vám pomůže náš asistent Enkidoo, který díky Indexu porovná téměř všechny dodavatele za vás. Za pár kliků si tak vyberete pro vás nejlepšího dodavatele plynu nebo elektřiny. Asistentovi můžete dokonce poskytnout plnou moc a on vše kolem přepisu vyřídí za vás!

 

 

Lepší hospodaření s energiemi v domácnosti

Ušetřit můžete také uzpůsobením chodu domácnosti tak, abyste čerpali méně elektřiny, plynu i vody. Připravili jsme pro vás hned několik praktických rad, jak neplýtvat energiemi v běžném životě. Podívejte se do sekce články o úsporách a nechte se inspirovat!

 

 

Vlastní výroba energie nebo zateplení domu

Jak už napovídá nadpis, na energii můžete výrazně ušetřit, když si ji zkrátka vyrobíte doma. Nejběžnější je vybudování fotovoltaické elektrárny třeba na střeše. Nebo si můžete upravit bydlení tak, aby vám teplo neutíkalo ven. Možná si říkáte, že na tak velké investice nemáte rozpočet. Díky státním dotacím v programu Nová zelená úsporám si ale hospodárnější, a tím i ekologičtější bydlení může dovolit téměř každý. Také návratnost investice je díky dotaci nesrovnatelná. Jak na Novou zelenou úsporám vám prozradíme níže!

 

 

Co je příčinou aktuálního růstu cen elektřiny a plynu?

Nelze říct, že za zdražováním stojí jedna konkrétní věc a ani to, že se jedná o náhlé zdražování. Ceny elektřiny a plynu se na burze zvyšují již od minulého roku. Bohužel letošní tempo nárůstu cen nabralo na síle a všechny překvapilo. Na zdražování energií se podílí hned několik faktorů.
Nejzásadnější vliv má zejména růst cen emisních povolenek, což je povolení vypouštění určitého množství CO2 nebo N2O do ovzduší. Počet povolenek se během let rovnoměrně snižuje a jejich cena roste. 


Další vliv na růst cen energií má i fakt, že v poslední době roste také cena zemního plynu a černého uhlí, které jsou nedílnou součástí při určitých druzích výroby energie.

 

 

Co jsou dotace z programu Nová zelená úsporám

Jedná se o program Ministerstva životního prostředí, který je veden Státním fondem pro životní prostředí ČR. Tento program se zaměřuje na lepší a úspornější bydlení již od roku 2014. Hlavním cílem je poskytnout lidem možnost šetřit energie v jejich rodinných a bytových domech. Program NZÚ patří v ČR mezi nejvíce efektivní dotační programy a lidé jej využívají víc a víc. Proto se také program stále rozrůstá o další možnosti pro bydlení.


Letos se otevřely nové dotační programy již 12. 10. 2021 a objevuje se v nich spousta novinek. Zejména taková, která při kombinaci několika opatření pro domácnost umožní žadatelům získat finanční bonus až 20 tisíc korun. Další výhodou nových dotací je i mnohem širší nabídka a také to, že je dostupnější pro více lidí.

 


Pro koho jsou dotace určené?

Nové programy jsou dostupné pro vlastníky bytových a rodinných domů po celém území České republiky. O dotace mohou žádat i stavebníci těchto domů nebo pověření vlastníci či nabyvatelé. Na podporu může dokonce dosáhnout i společenství vlastníků jednotek bytového domu.

 


Na co všechno můžu dotaci získat?

Možností je opravdu mnoho. Jak je výše zmíněno, v letošním roce se programy ještě rozšířily. Čerpat dotace můžete na:

  • Snižování energetické náročnosti domu
  • Výstavbu nebo nákup bydlení s velmi nízkou energetickou náročností
  • Šetrné způsoby vytápění
  • Přípravu teplé vody
  • Zpětné získávání tepla z odpadní vody
  • Instalaci obnovitelných zdrojů energie
  • Systémy řízeného větrání
  • Hospodaření s dešťovou a odpadní vodou
  • Výstavbu zelených střech
  • Zateplení a s ním spojenou instalaci stínicí techniky
  • Dobíjecí stanice pro elektromobily
  • Výsadbu komunitní zeleně u bytových domů

Z důvodů zmíněné situace se zvyšováním cen energií a stále naléhavější potřebě chránit životní prostředí se v posledních letech výrazně zvýšila poptávka po obnovitelných zdrojích. Pokud vás toto téma zajímá a přemýšlíte o vlastním zdroji i využití dotačního programu, nenechte si ujít naše články zde.

 


Jak velká může dotace být?

U každé žádosti je to, jak velkou část investice vám proplatí stát, rozděleno spodní a horní hranicí. Každý program má vlastní podmínky, kdy je možno čerpat a jakou maximální částku při určitém splnění můžete získat.

 

U rodinných domů se dotace může vyšplhat až na 650 000 Kč. V rámci bytových domů jsou spíše stanoveny částky za určitou jednotku, například dotace na fotovoltaický systém je podmíněna instalovaným výkonem. Přičemž platí, že za 1 kWp můžete získat 15 000 Kč. Avšak u většiny těchto programů bývá stanovena maximální hranice, například u již zmíněné FVE je to až 500 000 Kč.

 

TIP: Pokud byste chtěli využít dotace, tak jejich vyřízení zvládnete i sami. Můžete ale využít dotací na klíč, které nabízí mnoho zprostředkovatelů instalací konkrétních systémů.

 

Pokud uvažujete o využití dotací pro vaše bydlení, informujte se o konkrétním postupu na oficiální stránce NZÚ zde.
Na stránkách NZÚ najdete také společnosti, které vám dokáží dotaci zprostředkovat. Stačí jim sdělit vaši vizi a společně vymyslíte nejlepší řešení.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.